EDF vraagt meer eenduidig Europees beleid om armoede onder personen met beperking tegen te gaan

03/12/2020
 
Op deze Internationale Dag van Mensen met Beperking vraagt het European Disability Forum (EDF) om een meer eenduidig Europees beleid om armoede onder mensen met een beperking tegen te gaan.
 
Mensen met een beperking hebben het niet breed. Vaak zitten zij zonder werk of verdienen zij veel minder dan niet-gehandicapte werknemers. Daar komt bij dat hun levenskosten vaak veel duurder zijn door de aanschaf van hulpmiddelen, het gebruik van medicijnen, etc. Wat het EDF vooral aanklaagt, zijn de grote verschillen in Europa. Zo moet een Zweed met een beperking gemiddeld 23.000 euro meer uitgeven dan een Zweed zonder beperking. In Nederland en Denemarken ligt dat bedrag op gemiddeld 20.000 euro. De coronapandemie heeft de inkomenspositie van mensen met beperking er niet beter op gemaakt. Medewerkers van het EDF, dat zijn kantoor heeft in Brussel, zien in Brussel steeds meer daklozen met een of andere beperking verschijnen. 
 
Een ander probleem dat het EDF signaleert, is een extra complicatie voor mensen met beperking wanneer zij willen verhuizen binnen Europa. Wie van het ene land naar het andere verhuist, kan zijn/haar bestaande financiële voorzieningen niet meenemen en moet in het nieuwe land weer een hele procedure doorlopen om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning en andere maatregelen. Wat het nog moeilijker maakt, is dat de criteria en bedragen veelal per land verschillen. 
 
In de rijke Europese landen kun je als persoon met beperking nog redelijk leven met de financiële ondersteuning, al is het geen vetpot. Tijdens mijn vele reizen door Europa heb ik in mijn interviews ook altijd geïnformeerd naar het levensniveau van mijn gesprekspartners. Het zal niet verbazen dat mensen met een beperking in Oost-Europa nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Met 200 of 300 euro per maand kom je ook in Bulgarije of Roemenië niet ver. Men is dus financieel afhankelijk van familie, wanneer werk niet mogelijk is.  
 
Inclusie op de arbeidsmarkt van personen met beperking wordt een van de speerpunten van de nieuwe Disability Rights Strategy die Eurocommissaris Helena Dalli volgend jaar presenteert. Deze strategie moet inclusie de komende jaren een stap vooruit helpen. Laten we hopen dat op de Internationale Dag van mensen met Beperking in 2021 het verhaal al iets positiever klinkt en dat de EU daadwerkelijk werk is gaan maken van die inclusie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/12/2020 - ...