Hoe gehoorverlies dementie kan veroorzaken

02/09/2020
 
Er is reeds een theorie die het verband tussen gehoorverlies en dementie probeert te verklaren. Wetenschappers van Newcastle University komen nu met een tweede theorie.
 
Bij zo'n 10% van de mensen bij wie gehoorverlies optreedt, wordt later ook dementie geconstateerd. In eerdere studies is al een verband gelegd tussen gehoorverlies en dementie. Bij mensen die slecht(er) horen, zouden de hersenen krimpen. De cognitieve beperking die hieruit voortvloeit, maakt dat mensen hun resterende hersenen meer moeten gebruiken om het gehoorverlies te compenseren. De hersenen kunnen dan minder andere taken uitvoeren.
 
Onderzoekers van Newcastle University komen nu met de constatering dat het geheugencentrum in de temporale kwab ook betrokken is bij het korte termijn opslaan en verwerken van auditieve informatie. Doordat het geheugencentrum in de temporale kwab - in de eerste plaats verantwoordelijk voor het lange termijn geheugen van plaatsen en gebeurtenissen - een andere werkwijze moet toepassen, ontstaan volgens de onderzoekers sneller abnormale proteïnen die Alzheimer in de hand werken. Gehoorverlies stimuleert dus als het ware de ontwikkeling van Alzheimer.
 
De onderzoekers komen tot hun conclusie na bestudering van onderzoeken met mensen en dieren. De nieuwe theorie moet nu verder worden uitgewerkt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/09/2020 - ...