Nieuws over/voor personen met een beperking

Nieuws met betrekking tot toegankelijkheid en het leven met een beperking vind je hier. 
 
26 oktober 2019
 
 
(Bron foto: Shutterstock)
 
Goed nieuws voor wie binnenkort of in de toekomst een vakantie naar de Canarische Eilanden plant: nog dit jaar starten werkzaamheden om ze meer toegankelijk te maken voor inwoners met een beperking. De toeristen met een beperking zullen er natuurlijk ook profijt van hebben. De overheid van de eilanden heeft hiervoor bijna 750.000 euro vrijgemaakt. Het is de bedoeling dat de toegankelijkheid van publieke gebouwen wordt verbeterd, het openbaar vervoer wordt aangepast, openbare toiletten worden aangepast, etc. De betreffende eilanden zijn (ik moest het zelf ook even opzoeken): El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife. 
 
08 oktober 2019
 
 
 
Het is niet alleen de Week van de Toegankelijkheid in Nederland. Het is ook de Week van de Afasie. Mensen met afasie hebben moeite met communiceren, Afasie ontstaat na hersenletsel, meestal een beroerte. José van Zutphen (foto) werkt als vrijwilliger met mensen met afasie. Zij kreeg van een Marokkaanse jongen met afasie de vraag of zij ook raps schrijft (zij schrijft gedichten). Zij antwoordde hem dat ze hem het zou laten horen. Het resultaat, een rap over afasie, kun je hieronder zien en horen. Bij AfasieNet leer je alles over afasie. 
 
 
 28 september 2019
 
 
De jonge dove filmregisseur Sam Piek heeft een aantal weken geleden zijn eerste kortfilm 'Geen antwoord' uitgebracht. Piek is sinds zijn  geboorte doof. Ondanks een cochleair implantaat dat reeds op jonge leeftijd werd ingebracht, hoort hij nog steeds heel slecht. Met zijn kortfilm wil hij laten zien welke problemen doven ervaren. Vandaag is het Werelddovendag.
 
 
16 september 2019
 
 
 
Het European Disability Forum vraagt samen met 200 andere Europese organisaties voor mensen met een beperking en tien Europarlementariërs dat het Europese spoorvervoer beter toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Wat de organisaties vooral een doorn in het oog is, is dat iemand met een beperking assistentie op de stations 48 uur van tevoren moet aanvragen. Dan nog is die assistentie niet op elk tijdstip beschikbaar. En wat als de persoon op een luchthaven landt met vertraging en vandaar verder wil reizen? Het EP wil een kortere notificatietijd, maar sommige landen houden dat tegen. Onaanvaardbaar vinden de organisaties. Zij hebben een brief geschreven aan de Europese Raad met het verzoek om actie te ondernemen.
 
31 augustus 2019
 
 
 
 
Ook blinde kinderen kunnen voortaan met LEGO bouwen. Om te beginnen in de VS. De 22-jarige blinde Matthew Shifrin heeft zich daarvoor hard gemaakt. Matthew kon de originele instructies als kind niet lezen. Zijn oppas vertaalde alles in braille. Na twee keer proberen bij LEGO heeft de volwassen Matthew het voor elkaar gekregen dat er nu in eerste instantie acht verschillende bouwwerken in braille en audio beschikbaar komen voor blinde kinderen. Bron: Linda De foto komt van de site van LEGO klantenservice.  
 
03 augustus 2019
 
 
 
Voor de durfals zonder hoogtevrees onder jullie. In Fuentespalda, de Spaanse provincie Aragon, is de langste kabelbaan van Europa in gebruik genomen. In de bergen. De kabelbaan is twee kilometer lang en hangt 803 meter boven de grond. De operator verzekert dat ook mensen met beperkte mobiliteit veilig naar beneden kunnen glijden. Zolang ze geen hoogtevrees hebben (niets voor mij dus). Meer bij Think Spain.
 
18 juni 2019
 
 
Nederland heeft een jaar lang een officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink uit Hardenberg zit in een rolstoel. Hij komt een jaar lang in dienst van de publieke omroep KRO/NCRV. Samen met presentatrice Lucille Werner, die zelf ook een zichtbare handicap heeft maar verder wel goed mobiel is, gaat Brink aandacht vragen voor de positie van mensen met beperking in Nederland. De omroep zal daar in verschillende programma's aandacht aan besteden. In het dagelijks leven is Brink onder andere gemeenteraadslid. Zijn prioriteiten voor het komende jaar? 'De sociale werkvoorziening moet meer maatwerk worden en er moeten meer inclusieve speeltuinen komen.' Brink staat op mijn shortlist van te interviewen personen voor deze site. Eind dit jaar zal ik hem trachten te strikken voor een interview om te horen hoe het gaat en of zijn verwachtingen enigszins uitkomen. 
 
10 juni 2019
 
 
Ali Stroker is de eerste actrice in een rolstoel die een Tony Award heeft gewonnen, een Amerikaanse muziekprijs voor musicals. Hierboven een lied uit de musical Oklahoma waarin zij optreedt. 
 
04 juni 2019
 
 
 
Kunnen slechtzienden en blinden wel volwaardig meedoen aan de maatschappij? Veel mensen zonder een visuele beperking denken van niet. Om die gedachtegang te doorbreken, hebben de Nederlandse samenwerkende organisaties voor blinden en slechtzienden een nieuwe campagne gelanceerd: Door de ogen van. Op de bijbehorende website staan vier verhalen van uiteenlopende mensen die een visuele beperking hebben: Maaike die als doel heeft de Paralympische Winterspelen in Beijing in 2022 te halen. Wouter die voor zijn kinderen zorgt. Patricia die presentaties geeft voor haar werk en rechtenstudent Yousef. Verder geeft de site feiten en cijfers en links naar informatie over leven met een visuele beperking. 
 
16 mei 2019
 
Vakantieaanbieders mogen mensen met een beperking geen hogere prijs aanrekenen voor een aangepaste kamer. Dat heeft het Nederlandse College van de Rechten van de Mens bepaald in een zaak aangespannen door Marc de Hond. Lees er meer over op zijn site
 
05 maart 2019
 
 
 
Voor kinderen met afasie (taalstoornis die ontstaat na bijvoorbeeld een beroerte, red.) is het meestal moeilijk weer goed te leren communiceren. Logopedisten bij Rijndam Revalidatie te Rotterdam hebben daarom hun behandeling bij deze kinderen aangepast. Ze werken nu meer met tekeningen en gebaren om duidelijk te maken wat ze bedoelen. En het werkt. Dat blijkt uit het artikel op de site van RTV Rijnmond over de zesjarige Jesper die na een herseninfarct weer opnieuw moet leren praten. Kijk ook naar de video in het artikel. 
 
 
12 februari 2019
 
Leerlingen met een beperking in het normale onderwijs zijn vanaf volgend schooljaar verzekerd van extra financiële middelen voor ondersteuning. Dat garandeert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits via het Onderwijsdecreet XXIX, meldt de Gazet van Antwerpen. De toezegging van Crevits betreft 9.500 leerlingen met een visuele -, auditieve -, motorische - of verstandelijke beperking en moet ervoor zorgen dat de leerlingen zekerheid hebben over het aantal uren begeleiding dat ze op school kunnen krijgen. Voor de scholen betekent het zekerheid dat ze die leerlingen ook effectief die begeleiding financieel kunnen bieden.
 
25 januari 2019
 
 
Het openbaar vervoer moet toegankelijker worden voor mensen met een beperking. De Nederlandse regering stelt daarvoor eisen aan de vervoersmaatschappijen. Ieder(in), Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, ziet dit als een goede ontwikkeling. Maar, er zijn nog veel obstakels te overwinnen. Bij de NS en bijvoorbeeld ook bij de buurtbussen. Lees een lang artikel over de toegankelijkheid van het Nederlandse openbaar vervoer waarin Martin Boerjan van Ieder(in) zijn licht erover laat schijnen op de site van OneWorld.    
 
 
05 januari 2019
 
 
Het UWV maakt veel fouten bij het bepalen of een jongere met een beperking recht heeft op een wajong uitkering of niet. Dat blijkt uit een intern rapport uit 2016 waar haast niemand tot nu toe kennis van had. Dagblad Trouw komt er vandaag mee naar buiten. Er werden vaker uitkeringen ten onrechte ontzegt dan toegekend, zo blijkt. Vooral de arbeidsdeskundigen lieten steken vallen. De verzekeringsartsen deden hun werk wel goed. Het UWV zegt in een schriftelijke reactie op het artikel dat de nodige maatregelen ter verbetering zijn genomen, maar noch de verzekeringsartsen noch de arbeidsdeskundigen zeggen daarvan op de hoogte te zijn. Ze kenden het rapport ook helemaal niet. Meer op de site van Trouw