Nieuws over/voor personen met een beperking

Nieuws met betrekking tot toegankelijkheid en het leven met een beperking vind je hier. 
 
16 mei 2019
 
Vakantieaanbieders mogen mensen met een beperking geen hogere prijs aanrekenen voor een aangepaste kamer. Dat heeft het Nederlandse College van de Rechten van de Mens bepaald in een zaak aangespannen door Marc de Hond. Lees er meer over op zijn site
 
05 maart 2019
 
 
 
Voor kinderen met afasie (taalstoornis die ontstaat na bijvoorbeeld een beroerte, red.) is het meestal moeilijk weer goed te leren communiceren. Logopedisten bij Rijndam Revalidatie te Rotterdam hebben daarom hun behandeling bij deze kinderen aangepast. Ze werken nu meer met tekeningen en gebaren om duidelijk te maken wat ze bedoelen. En het werkt. Dat blijkt uit het artikel op de site van RTV Rijnmond over de zesjarige Jesper die na een herseninfarct weer opnieuw moet leren praten. Kijk ook naar de video in het artikel. 
 
 
12 februari 2019
 
Leerlingen met een beperking in het normale onderwijs zijn vanaf volgend schooljaar verzekerd van extra financiële middelen voor ondersteuning. Dat garandeert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits via het Onderwijsdecreet XXIX, meldt de Gazet van Antwerpen. De toezegging van Crevits betreft 9.500 leerlingen met een visuele -, auditieve -, motorische - of verstandelijke beperking en moet ervoor zorgen dat de leerlingen zekerheid hebben over het aantal uren begeleiding dat ze op school kunnen krijgen. Voor de scholen betekent het zekerheid dat ze die leerlingen ook effectief die begeleiding financieel kunnen bieden.
 
25 januari 2019
 
 
Het openbaar vervoer moet toegankelijker worden voor mensen met een beperking. De Nederlandse regering stelt daarvoor eisen aan de vervoersmaatschappijen. Ieder(in), Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, ziet dit als een goede ontwikkeling. Maar, er zijn nog veel obstakels te overwinnen. Bij de NS en bijvoorbeeld ook bij de buurtbussen. Lees een lang artikel over de toegankelijkheid van het Nederlandse openbaar vervoer waarin Martin Boerjan van Ieder(in) zijn licht erover laat schijnen op de site van OneWorld.    
 
 
05 januari 2019
 
 
Het UWV maakt veel fouten bij het bepalen of een jongere met een beperking recht heeft op een wajong uitkering of niet. Dat blijkt uit een intern rapport uit 2016 waar haast niemand tot nu toe kennis van had. Dagblad Trouw komt er vandaag mee naar buiten. Er werden vaker uitkeringen ten onrechte ontzegt dan toegekend, zo blijkt. Vooral de arbeidsdeskundigen lieten steken vallen. De verzekeringsartsen deden hun werk wel goed. Het UWV zegt in een schriftelijke reactie op het artikel dat de nodige maatregelen ter verbetering zijn genomen, maar noch de verzekeringsartsen noch de arbeidsdeskundigen zeggen daarvan op de hoogte te zijn. Ze kenden het rapport ook helemaal niet. Meer op de site van Trouw