Nieuws


Carrièreswitch - maandag 30 november 2020

Het jaar 2020 was geen best jaar. Ik doel nu even niet op corona, maar op mijn persoonlijke situatie. Een jaar lang heb ik geprobeerd weer aan het werk te komen als communicatiemedewerker. Tientallen sollicitaties gingen de deur uit. Open sollicitaties, sollicitaties op vacatures. Alles tevergeefs. Netwerken, mocht ook niet baten. Het moet anders in 2021. Een carrièreswitch is hopelijk de oplossing en mijn beperking moet mij daarbij gaan helpen in plaats van tegenwerken. Ik ben van zins actief te worden als counselor voor mensen met beperking.

De Nederlandse vertaling van het begrip counseling is raadgeven. Een counselor is dus iemand die raad geeft. In dit geval aan mensen die met sociaal-emotionele vragen/problemen zitten. Angst, onzekerheid, twijfel. Over werk, studie, relatie, sociale contacten. Iedereen kan zich in principe counselor noemen, maar het is wel handig als je weet waarover je spreekt met iemand. Iedereen kan naar een counselor toestappen. Mijn doelgroep wordt niet iedereen. Ik richt mij eerst en vooral op mensen met een beperking en hun ouders/omgeving.

 

 

 

Zelf loop ik al 43 jaar rond met een fysieke beperking. Kinderjaren, tienerjaren, jongvolwassen, volwassen en nu jonge senior. Ik heb vele levensfasen ermee doorlopen. Ik kan mij derhalve ook goed inbeelden met welke vragen/twijfels een tiener, jongvolwassene, volwassene met een beperking zit. Daar wil je weleens over van gedachten wisselen. Met ouders, partner, vrienden is dat niet altijd even makkelijk. Een maatschappelijk werker/cliëntondersteuner richt zich vooral op de praktische kant van de vraag. Heel je ziel en zaligheid blootleggen bij een psycholoog is niet altijd noodzakelijk. Enkele consulten bij een counselor waarbij je je hart lucht over het hier en nu lucht kunnen dan dé oplossing bieden om verdere stappen te zetten. Vooral als de counselor precies begrijpt wat jij doormaakt, omdat hij het zelf ook heeft ervaren.
 
Met mijn journalistieke ervaring ben ik gewend naar mensen te luisteren en de juiste vragen te stellen. Ik heb heel mijn leven al oprechte empathie gehad voor de vragen en noden van anderen met wie ik in contact kwam. De keuze om mij op counseling te gaan storten, is dus niet zo’n vreemde. Ik zal er ook een korte opleiding voor volgen om mij grondig genoeg in alle mogelijke aspecten/technieken te verdiepen.
 
Er is een doelgroep en die is groot genoeg. Iedereen met een beperking kan bij mij terecht, zolang je intellectueel in staat bent je vragen en gedachten duidelijk te formuleren en een gesprek erover aan te gaan met mij. Doven/slechthorenden kunnen uiteraard een tolk Nederlandse/Vlaamse Gebarentaal inschakelen.
 
Ik ben momenteel de nodige research aan het doen zodat ik vanaf januari 2021 kan proberen de boel op te starten. Welke opleiding kan ik het beste volgen, hoe zit het met behoud van de huidige uitkering? Ik beoog de counseling in Nederland (Randstad) te doen, omdat ik ook in 2021 nog steeds terug wil verhuizen naar Nederland. Maar het is goed mogelijk dat ik vanwege mijn Belgische uitkering en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn mij eerst ook op Antwerpen ga richten, zolang ik hier nog woon.
 
Het zou mooi zijn als je na lezing van dit blog denkt ‘Ha, eindelijk weet ik bij wie ik met mijn sociaal-emotionele vraag terechtkan’. Je mag me altijd alvast contacteren. Maar dit blog is vooral bedoeld als eerste openbaarmaking van mijn voornemen en als een soort van marktonderzoek. Ik kom allereerst graag in contact met instanties die werken voor mensen met een beperking. Zou mijn counselingactiviteit een aanvulling kunnen zijn op jullie aanbod? Dat hoeft niet in vast dienstverband, maar bijvoorbeeld via doorverwijzing van cliënten en/of het bieden van een toegankelijke werkplek waar ik mijn consultaties kan houden. Iedereen die suggesties heeft voor een goede opstart nodig ik daarnaast uit deze aan mij te doen toekomen.
 
Reageren kan onderaan dit blog of mail mij op info@mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 14 + 14 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >