Nieuws


2019 en verder - dinsdag 1 januari 2019

Ik wens iedereen een gezond, succesvol, toegankelijk en reislustig 2019! Zover dit van toepassing is op de individuele situatie. Voor mij wordt 2019 een bijzonder jaar. Ik beëindig mijn Europese reis die ik in 2013 startte.
 
Het idee voor het project ontstond in 2012. Ik heb me nooit te veel aan mijn eigen fysieke beperking gelegen laten liggen en probeer net zo te leven als iedere valide mens, in de mate van het mogelijke. Dat lukte in Nederland en de laatste 12 1/2 jaar in Antwerpen redelijk. Natuurlijk ondervond en ondervind ik in mijn leven de nodige obstakels op het gebied van werk vinden, toegankelijkheid, het als volwaardig burger mee kunnen doen etc. Ik sloeg en sla me door de moeilijkheden heen, vasthoudend als ik ben. In 2012 kwam de vraag bij mij op hoe mensen met een beperking in andere landen hun leven zo goed mogelijk proberen in te richten. Ik besloot die vraag te onderzoeken door het maken van een reis langs alle landen die op dat moment lid waren van de Europese Unie (Kroatië kwam er op 1 juli 2013 bij en de Britten staan zoals bekend op het punt de EU in maart te verlaten).
 
Hoe pak je zoiets aan? In eerste instantie wilde ik alle landen in één keer langsgaan. Dat zou wat maanden reizen in beslag hebben genomen en dan had ik wel een reisassistent kunnen gebruiken. Dat zou weer extra kosten hebben betekend. Ik ging in 2012 allereerst op zoek naar financiering. Wellicht was mijn project interessant voor de tv of krant. Ik benaderde diverse media, kreeg de reactie dat men het 'interessant' vond, maar men had geen redactionele ruimte. Tja, dan niet. Ik was ondertussen deze site al gestart, dus aandacht voor mijn reis zou ik sowieso toch genereren. Maar ik kon sponsoring goed gebruiken. Ik benaderde de Transport Commissie van de EU. Na veel gecorrespondeer wilden zij mijn project wel financieel ondersteunen, op voorwaarde dat ik mijn reis volgens hun bepalingen zou afleggen en er verslag over doen. Ja dag, het is mijn project hé! Ik doe zoals ik het in gedachten heb. Met sponsorgeld van toenmalige collega's kon ik mei 2013 dan toch aan mijn reis beginnen. Geen 28 landen in één keer, maar 12. De rest is geschiedenis en kun je allemaal terugvinden op deze site. 
 
 
In 2019 resten mij nog drie landen: Griekenland, Bulgarije en Slowakije. In die volgorde. Vertrek staat gepland voor mei. De werkwijze zal voor 99% hetzelfde zijn als op al mijn vorige reizen. Ik verblijf drie nachten in de hoofdstad en trek dan weer verder. De 1% anders betreft het feit dat ik vanuit Athene per bus of trein eerst een tussenstop maak in Thessaloniki (foto) voor één nacht en dan per bus of trein verder reis naar Sofia. Dit om het aantal vliegbewegingen niet te veel te maken. Uiteraard zul je mij tijdens mijn reis weer semi live kunnen volgen en komen de interviews op mijn site te staan. 
 
En wat als ik klaar ben met mijn reis? Dan publiceer ik dit jaar nog een boek met alle interviews uit alle landen integraal opgenomen. Zodat je ze rustig kunt nalezen, doorbladeren zonder steeds van pagina naar pagina op internet te moeten gaan. In dat boek zal ik ook nog de nodige woorden wijden aan mijn eigen indrukken opgedaan tijdens het reizen en de interviews. 
 
Val ik en deze site vanaf 2020 dan in een zwart gat? Dat ben ik niet van plan. Er zullen voorlopig geen landen meer toetreden tot de EU, maar Europa is groter. Noorwegen, Servië, Bosnië, Monaco. Het ligt allemaal op het Europese continent. Ik zou ook de oceaan over kunnen steken. De VS moeten het walhalla zijn wat toegankelijkheid voor mensen met een beperking betreft dankzij de Americans with Disabilities Act. Helaas zie ik het niet zitten negen uur aan een stuk in een vliegtuig door te brengen plus nog eens drie uur rondhangen op de luchthaven. Dat gaat dus waarschijnlijk nooit gebeuren. 
 
Laat ik dit jaar eerst mijn huidige reis maar tot een goed einde brengen dit jaar. Stay tuned!   

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >